Wat te doen met mijn kruidenplant?

Heb je jouw vier favorieten kruidenplanten net besteld of staan ze al te schitteren in je huis of tuin? Naast de heerlijke gerechten die je al hebt gemaakt of nog gaat maken, zijn er nog meer mogelijkheden waarvoor je jouw kruidenplanten kunt gebruiken! Met deze tips zorg je er altijd voor dat je jouw kruidenplanten helemaal kan gebruiken en dus niet onnodig hoeft weg te gooien!

Verse kruidenthee

Als wij kruidenthee zeggen, zeg jij waarschijnlijk verse muntthee. Niet geheel onlogisch want bij elk restaurant kan je wel zo’n heerlijke kop verse muntthee scoren. Maar er zijn meer kruiden waarvan je heerlijke thee kunt trekken.

  • Verse tijm thee met citroen en honing. Iets te hard gezongen onder douch of gewoon last van een verkoudheid? De combinatie van tijm met citroen en honing verzacht de pijn in de keel!
  • Hou je van een wat frissere thee probeer eens citroenmelisse. De heerlijke frisse smaak van citroen is erg lekker bij warm weer. Ook het proberen waard is citroenmelisse met verse munt. Deze heerlijke combinatie helpt je ontspannen na een drukke werkdag.
  • Houdt je weerstand op peil met een kop verse salie thee. Heerlijk in combinatie met gember en een scheutje honing.

Limonade siroop van rozemarijn

Oke, deze zal je niet gelijk verwachten maar je kan heerlijke limonade maken van verse rozemarijn. Naast dat het erg lekker smaakt is het ook nog eens super makkelijk om te maken. Als dat geen win-win situatie is!

Wat heb je nodig:

  • 1 kopje water
  • 1 kopje suiker
  • 4 takjes rozemarijn
  • Het sap van 2 citroenen

Doe het water, het suiker en de citroensap in een pannetje. Voeg de rozemarijn takjes toe en laat het geheel zachtjes 30 minuten koken. Verwijder de rozemarijn en laat de siroop afkoelen. Schenk over in een fles en bewaar het in de koelkast. Heerlijk als limonade maar ook in je gin-tonic zal die niet misstaan!

Munt ijsblokjes

Bij een lekker glas limonade horen natuurlijk veel ijsklontjes. En wat nou als die ijsklontjes nog een smaakje hebben ook! Wat heb je allemaal nodig?

  • Een ijsblokjes vorm
  • Blaadjes munt
  • Water
  • En een vriezer natuurlijk!

Ook bij de ijsblokjes geldt, je kan alle kruiden combineren die jij lekker vindt!

Kruiden drogen

Groeien jouw kruiden zo snel en weet je even niet meer wat je er mee aan moet? Dan is kruiden drogen een hele goede oplossing. Het drogen van de kruiden kan in de oven of hangend. Wanneer je kiest voor de oven gaat het drogen natuurlijk veel sneller maar heb je niet het leuke aanzicht van verschillende bosjes kruiden in je keuken.

Oven

Spoel de kruiden af onder de kraan en dep ze droog met een theedoek. Verwarm de oven op 80 graden en laat +/- 2 uur drogen in de voorverwarmende oven.

Laat de kruiden  afkoelen en bewaar het in een goed afsluitbare bak. De gedroogde kruiden kun je bijvoorbeeld heel goed gebruiken voor de thee.

Ophangen

Hang de takjes ondersteboven op een donkere, luchtige en droge plek. Hang ze dus niet in de zon! Na twee weken heb je jouw eigen gedroogde kruiden, die je heerlijk kunt gebruiken in gerechten en thee

andere blogs