citroentijm plantje - verse citroentijm plant - citroentijm kopen

Citroentijm

De Citroentijm is familie van de “gewone” tijm maar is iets zachter qua tak en blad. Het heeft uiteraard de geur van citroen en werd daardoor vroeger als luchtverfrisser gebruikt in huis. Later kwamen de mensen erachter dat die ook lekker smaakte in verschillende gerechten. Citroentijm is na de “gewone’ tijm de meest voorkomende tijm soort in de keuken. 

 

Wanneer je op je werk het hele kantoor bij elkaar hoest kan een kopje citroen Tijm wel eens de redder in nood zijn. Dus klik die citroentijm je winkelmandje in en maak jezelf en je collega’s blij!

Waar komt Citroentijm vandaan?

Citroentijm is ontstaan uit twee anderen soorten Tijm rond het Middellandse Zeegebied. Onze Citroentijm komt uit het kustplaatsje Albenga in Italië, waar Patrizia met haar familie zorgt voor onze verse kruiden.

Wat voor smaak heeft de Citroentijm?

Wanneer je de Citroentijm toevoegt aan je gerecht geef je er een frisse twist aan. De Citroentijm kan wel wat overheersend zijn dus wees voorzichtig met de hoeveelheid die je toevoegt. Een echte aanrader is om de Citroentijm toe te voegen aan stoofgerechten. Laat de Citroentijm vanaf het begin meestoven en geniet van je stoofschotel. 

Hoe kan ik Citroentijm in de keuken gebruiken?

Knip een takje Citroentijm net boven de grond af zodat het de nieuwe groei stimuleert en spoel het af onder de kraan. Voor in de thee kan je het gehele takje in het kopje doen. Wanneer je het gaat gebruiken voor een gerecht pluk of rits de blaadjes van het takje en snij deze fijn. Je jonge blaadjes van de citroentijm geven het meeste smaak. De bloemetjes kun je ook gebruiken alleen geven die minder smaak. 

Goed om te weten!

Een takje te veel afgeknipt? Bewaar je verse Citroentijm in de koelkast! Een andere optie is om de Citroentijm te drogen. Leg het op een handdoek in de vensterbank en bewaar het in een pot wanneer het droog is.