Salie plantje - verse salie plant - salie plant kopen

Salie

De Salie familie is niet zomaar een familie, het is een hele grote. Ze bestaan wel uit 900 verschillende soorten. Het soort dat bij onze familie is aangesloten heet de Salie officinalis. Dit soort is als enigste geschikt om te gebruiken in de keuken. Het heeft donkergrijze bladeren en een scherpe, pittige geur wat niet altijd als lekker wordt ervaren. Wel is de geur van salie erg gezond, het werkt namelijk ontsmettend. Vroeger probeerde ze zelfs met bossen salie de pest op afstand te houden.. 

Nu zeggen wij niet dat je met een bos Salie door de straat moet rennen maar door de jaren blijkt het toch tegen aan aantal kwaaltjes te helpen.

Waar komt Salie vandaan?

Salie komt net zoals veel anderen kruiden uit landen rondom de Middellandse zee. De Grieken en Romeinen waren er vroeger helemaal gek van. Ze gebruikte het kruid vanwege de genezende werking. Onze Salie komt uit het kustplaatsje Albenga in Italië, waar Patrizia met haar familie zorgt voor onze verse kruiden.

Wat voor smaak heeft de Salie?

Salie heeft een warme, kruidige en bittere smaak. Het is eigenlijk niet echt met een ander soort kruid te vergelijken. Door zijn uitgesproken smaak is het erg lekker in gerechten met lams en varkensvlees. Wanneer je de verse Salie droogt geven de blaadjes nog meer smaak af.

Hoe kan ik Salie in de keuken gebruiken?

Knip een takje Salie net boven de grond af zodat het de nieuwe groei stimuleert en spoel het af onder de kraan. Voor in de thee kan je het gehele takje in het kopje doen. Wanneer je het gaat gebruiken voor een gerecht pluk of rits de blaadjes van het takje en snij deze fijn. Je kunt hele bladeren salie ook eerst bakken in boter en daarna toevoegen aan je gerecht.

Goed om te weten!

Eén kop Salie thee per dag doet wonderen! Naja wonderen, het is natuurlijk niet zo dat je morgen de marathon uitloopt met twee vingers in je neus maar het helpt wel om je weerstand op peil te houden. Ook lekker meegenomen toch?